Noidannuoli

Noidannuoli (lumbago)

Nainen saa noidannuolen puutarhatöissäVain yksi äkillinen liike ja yhtäkkiä lannenikamassa tuntuu viiltävä kipu. Kyse on noidannuolesta (lumbagosta).

Kivun aiheuttaa puristukseen jäänyt hermo, mikä johtuu väärään asentoon lukkiutuneesta nikamanivelestä. Usein selkäkipu on niin voimakasta, että se estää selän suoristamisen kokonaan. Tällöin selkä jää automaattisesti luonnottomaan, kipua välttävään asentoon.  Muiden selkäkipujen tavoin myös tässä pätee: paras hoitokeino on varovainen liikkuminen.

Itsehoito lämmöllä voi huomattavasti lievittää kipua ja vaikuttaa myönteisesti paranemisprosessiin. Uusiutumisriskiä voidaan vähentää selkäkoulun selkää vahvistavilla harjoituksilla.

Noidannuoli on usein kivulias, mutta pääsääntöisesti vaaraton. Potilaan tila kohenee jo lyhyen ajan kuluttua. Noidannuolen keston nyrkkisääntönä pätee: Jos kipu tuntuu yhä kolmen päivän kuluttua noidannuolesta, on viipymättä otettava yhteyttä lääkäriin. Tämä koskee erityisesti jalkaan tai varpaisiin säteilevää kipua ("lumboiskialgia"). Tällaisessa tapauksessa oletetaan, että myös iskiashermo on puristunut, mikä vaatii lääkärinhoitoa.

Niin vältetään, että noidannuoli jää kipumuistiin ja muuttuu joissakin tapauksissa krooniseksi selkävaivaksi. Mitä tarkemmin noidannuolen syy selvitetään, sitä paremmin hoito onnistuu.