Välilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuman eteneminen ja oireet

Selkärangassa on 23 joustavaa iskunvaimenninta, joita kutsutaan välilevyiksi. Välilevyt toisaalta tukevat kehoa, toisaalta pitävät sen liikkuvana ja taipuisana.

Noin 30 ikävuodesta alkaen lähes jokaisella aikuisella on kuitenkin luonnollista välilevyjen kulumaa. Kun kuluman seurauksena levyn suojaava kehä halkeilee ja hyytelömäinen sisäosa pullistuu halkeaman läpi, kyse on välilevyn pullistumasta.

Nainen, jolla on välilevyn pullistuma

Tätä ongelmaa esiintyy yleensä lannerangan alaosassa, siellä missä ruumiinpainosta johtuva paine selkärankaa kohtaan on suurin. Liikunnan puute ja ylipaino lisäävät tätä riskiä.

Välilevyn pullistuma ei aina ole kivulias. Joissakin tapauksissa se ei aiheuta lainkaan haittaa ja jää siten kokonaan havaitsematta. 95 prosenttia välilevyjen hyytelömäisestä sisäosasta on vettä, jota elimistö kuljettaa pois vähän kerrallaan. Tällöin välilevyjen pullistuma paranee usein ilman leikkausta.

Hyvin kivuliaaksi vaiva muuttuu kuitenkin, jos vuotava sisältö painaa hermoja selkäytimen alueella. Voimakkaiden kipujen lievittäminen vaatii yleensä vahvoja kipulääkkeitä.

Välilevyn pullistuman diagnoosin ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa liikuntakyvyn rajoittumista. Päinvastoin. Kipujen laannuttua tervehtymistä edistetään varovaisella liikunnalla ja kevyellä voimaharjoittelulla, jotta lihakset vahvistuvat ja pystyvät paremmin suojaamaan välilevyjä.